Sådan får du affaldssortering, der imødekommer blinde og svagsynede
Ny lovgivning vedrørende affaldssortering er trådt i kraft i 2023. For at skrue ned for C02-udledningen og op for genanvendelsen, skal vi sortere vores husholdningsaffald endnu mere. Flere affaldsfraktioner kan godt skabe nogle udfordringer for blinde og svagsynede – for hvordan sikrer de, at affaldet kommer i den rette spand?
Lovgivning om taktile skilte til affaldssortering
Den nye affaldsbekendtgørelse kommer med nye strømlinede sorteringskriterier, der gælder over hele landet. Det vil sige, at alt affald fremover skal deles op i 10 typer, nemlig papir, pap, metal, glas, plast, tekstil, madaffald, restaffald, kartoner og farligt affald. Det skal være nemt at identificere affaldskategorien og hver affaldsbeholder skal tydeligt være mærket med affaldstypen, så sorteringen bliver korrekt.
Det er kommunens ansvar at stille sorteringsbeholdere til rådighed, viderebehandle affaldet og mærke beholderne med 10 nye piktogrammer til hver fraktion. I den forbindelse opfordrer Miljøstyrelsen til, at alle kommuner også stiller affaldssorteringsskilte med taktil/blindeskrift til rådighed, så blinde og svagsynede også nemt kan affaldssortere.
Affaldssorteringsskilte til kommuner, boligselskaber, institutioner og virksomheder
At der skal være hensyntagende skiltning på kommunale og offentlige affaldsspande, giver nærmest sig selv. Men hvad med private institutioner, boligselskaber og virksomheder? Hvis du falder under en af førnævnte kategorier, kan det også være en rigtig god idé for dig, at lave inkluderende affaldssortering. Det viser at du gerne vil favne bredt og imødekomme synshandicap, hvilket generelt er en god politik.
Det er ikke ligegyldigt, hvordan skiltene er udformet
Når beslutningen er taget om, at der naturligvis skal taktil skiltning på dine skraldespande, så er spørgsmålet – hvor finder jeg den rette afmærkning? På markedet i dag findes der flere forskellige muligheder for taktile skilte til affaldssortering – men det er ikke uden betydning, hvilke du vælger.
Punktskrift, symboler, tekst – eller måske en kombination af alle 3?
Hvis man ikke selv har et synshandicap kan det være svært at navigere i, hvilken løsning, der er den bedste.
Som udgangspunkt er det en fordel, hvis skiltene er inkluderende. Finder du en løsning, der både har ophøjet tekst, punktskrift/braille og symboler, så er du allerede kommet rigtig langt.
Egenskaber du bør kigge efter, kan være ting som:
- At skiltene har alle 3 forskellige taktile markeringstyper (punktskrift, symboler, tekst)
- At der er stor visuel kontrast
- At der er enstydig visuel og taktil mætning, hvilket er ideelt i forhold til kommunikation mellem blind og seende assistance
- At der er sammenhæng med Det Nationale Piktogramsystem for affaldssortering
- At afmærkningen er blevet testet af brugerne. Det kan eksempeltvist være gennem Dansk Blindesamfund eller Institut for Blinde og Svagsynede
Praktisk skiltning til affaldssortering
Når du har forholdt dig til ovenstående, kan der tages fat om en helt anden udfordring – nemlig praktikken omkring skiltene. Affald kan være en beskidt affære. Derfor bør du altid kigge efter materiale, der tåler at blive snavset, og som på ret simpel vis kan aftørres eller afvaskes. Har du udendørssortering, bør du også kigge efter taktile skilte, der er lavet i slidstærkt materiale, og som klæber godt til spandene. Herudover kan du kigge på dine affaldsspande eller sorteringsstationers udformning. For nogle designs ligger det lige til højrebenet med en solid afmærkning i noget hærdet plast, som er slidstærk og holdbart. Andre spande har måske en runding, hvorfor det vil være nødvendigt med et bøjeligt skilt.
Tænk altid over, hvor du placerer dine skilte. Hvor ville det være logisk for en blind eller en svagsynet person af afsøge afmærkningen? Skulle du være i tvivl, så ræk ud til eksempeltvist Dansk Blindesamfund, som helt sikkert kan være behjælpelig med gode råd.
Et fælles piktogramsystem
Dansk Affaldssortering, KL og Miljøstyrelsen har, i samarbejde med designbureauet Futu, udviklet et fælles piktogramsystem for affaldssortering. Systemet består at en række symboler, der bruges i forbindelse med affaldssortering – både derhjemme, på arbejde og på genbrugspladsen.
I samarbejde med Dansk Blindesamfund har Effection udviklet en taktil mærkningsløsning, med alle ovenstående elementer, der tager hensyn til de forskellige behov som synshandicappede kan have. Samtidig lever løsningen op til Miljøstyrelsens anbefalinger.
Taktilskiltene, udviklet hos os, læner sig op af det fælles piktogramsystem. Ved at designet går igen, øger man genkendeligheden for blinde og svagsynede, men det gør også, at du kan nøjes med ét skilt, da folk som ikke har synshandicap også kan genkende symbolerne og læse teksten.
Vores skilte har letforståelige symboler, tekst og punktskrift (braille) til hver fraktion, så blinde og svagsynede kan skelne imellem de forskellige affaldsbeholdere. Derudover er både symboler og bogstaver hævet fra pladen, så de også kan føles med fingrene. På den måde kan dem, der bliver blinde og svagsynede senere i livet, også nemt læse skiltene.
Vores taktilskiltes egenskaber
- Designet af industriel designer Hugo Dines Schmidt
- Er udarbejdet efter Miljøstyrelsens forskrifter og i samme visuelle udtryk som Det Nationale piktogramsystem
- Kombination af ophøjet piktogram, ophøjet tekst i versaler og punktskrift
- Stor visuel kontrast og visuel mætning
- Kræver ingen vedligeholdelse. Snavs fjernes med varmt vand tilsat en smule sæbe
- Er testet og anbefalet af Dansk Blinde Samfund og Institut for Blinde og Svagsynede
- Findes i en fast og en bøjelig version
- Meget robust og holdbar
Skal dine skilte være inkluderende?
Har du spørgsmål til, hvordan du kan sikre, at dine skilte imødekommer blinde og svagsynede? Giv os et kald allerede i dag, så hjælper vi dig gerne til den rette løsning.
Jan Merrild
Project Coordinator
+45 86 76 27 29
jme@effection.dk